admin خرداد ۱۳, ۱۴۰۰ 0 نظر

معرفی جاده چالوس

جاده چالوس با چشم‌اندازهای طبیعی و فوق‌العاده بکر، از پرطرفدارترین راه‌های مواصلاتی به شمال کشور است و به همین دلیل در ایام تعطیل سال اغلب با ترافیک‌ سنگین همراه می‌شود. در این مسیر، ده‌ها تونل کوتاه و بلند وجود دارد. تونل کندوان یازدهمین و شاید شناخته‌شده‌ترین تونل است که کرج را به چالوس متصل می‌کند و در فاصله ۹۰ کیلومتری جنوب چالوس قرار دارد. در ادامه به معرفی بیشتر «جاده چالوس» خواهیم پرداخت.

جاده چالوس

جاده‌ ۵۹ معروف به جاده چالوس در سال ۱۳۱۲ بهره‌برداری شد. با ساخت سد امیرکبیر این جاده توجه افراد بیشتری را به خود جلب کرد. این سد علاوه بر دو چندان کردن زیبایی این جاده مقدمات تبدیل جاده‌ چالوس را به یکی از قطب‌های مهم گردشگری فراهم کرد. در جایجای این مسیر ۱۶۰ کیلومتری مناظری محصورکننده و چشم‌نواز در انتظار شما است.

برای ساخت این جاده که در واقع قطر رشته کوه البرز را می‌پیماید، تونل‌ها و پل‌های بسیار طولانی ساخته شده است. از آنجایی که تمامی ساخت‌وساز‌ها مربوط به دوره رضا پهلوی است، این جاده را یکی از ناامن ترین جاده‌های ایران می‌دانند. امکانات کم آن زمان باعث شد تمامی تونل‌ها و پل‌ها با سختی بسیار زیاد و دستمزد قابل توجهی برای کارگران ساخته شود. این جاده بعد از ساخت مورد انتقاد شدید مهندسان اروپایی قرار گرفت. با توجه به خطراتی چون رانش زمین، زلزله، خطر بهمن و ریزش کوه ترافیک‌های ۱۵۰ کیلومتری گواه وفادارای مسافرانی است که برای دیدن زیبایی‌های تکرار نشدنی این جاده هر چیزی را به جان‌ می‌خرند.

مسیر دسترسی به جاده چالوس

برای دسترسی به جاده کرج-چالوس باید خود را به شهر کرج در استان‌ البرز یا شهر چالوس در مازندران برسانید که به‌عنوان مبدا سفر در این جاده محسوب می‌شوند. در صورتی‌که می‌خواهید از شهر تهران به‌سمت جاده چالوس راه بیفتید، از بزرگراه شهید لشکری (جاده مخصوص)، به‌طرف شهر کرج و ابتدای جاده چالوس حرکت کنید.

سایر مسیرهای دسترسی به جاده چالوس از سمت تهران:

  • اتوبان تهران-کرج
  • انتهای اتوبان همت (خرازی)
  • اتوبان تهران-شمال

جاده چالوس از شمال به شهرستان چالوس در استان مازندران، از شرق به شهرستان تهران و شمیرانات، از غرب به منطقه طالقان و از جنوب به شهر کرج محدود می‌شود

یکی از ویژگی‌های جاده چالوس گردنه‌های خطرناک آن است که از مشهورترین آن‌ها می‌توان به گردنه «هزار چم» نیز اشاره کرد. این گردنه در ۵۰ کیلومتری چالوس و ۱۰۰ کیلومتری کرج قرار دارد و پیچ‌وخم‌های آن باعث جذب بسیاری از گردشگران می‌شود. از این‌رو، در اطراف هزارچم رستوران‌ها، قلیان‌سراها، لبنیاتی و… متعددی وجود دارند و مسافران برای استراحت، صرف چای و غذا و البته گرفتن عکس در آنجا توقف می‌کنند.

شهرها و روستاهای مسیر جاده چالوس

نخستین همراه جاده چالوسدر مسیر کرج – چالوس رودخانه خروشان کرج رود است که درست به موازات جاده امتداد دارد و از البرز جنوبی سرچشمه می‌گیرد. این رودخانه پس از پشت سر گذاشتن دشت‌های کرج، در انتهای مسیر به رودخانه جاجرود می‌ریزد. اگر مسیر رودخانه را دنبال کنید، به سد زیبای کرج و روستای کوچک واریان خواهید رسید.

در کیلومتر ۱۵ جاده چالوس روستایی به نام نوجان قرار دارد. آبشار نوجان از جمله جاذبه های دیدنی این روستای منحصربه‌فرد و زیبا است. اما اگر کمی از روستا فاصله بگیرید به آبشار زیبای خوارس در حوالی روستای خوارس خواهید رسید. روستای آتشگاه نیز در ادامه این مسیر قرار گرفته است.

در کیلومتر ۱۷ جاده چالوس نیز آبشاری زیبا و بلندقامت قرار دارد که از زیباترین آبشارهای ایران محسوب می‌شود.

اگر کمی جلوتر برویم، در کیلومتر ۳۲ جاده چالوس روستای مورود در انتظار گردشگران است. مورود روستایی زیبا در دل ارتفاعات و در دره‌ای زیبا قرار گرفته دارد. اگر در فصل بهار به این روستا سفر کنید، آن را غرق در گل های بهاری سرخ و زرد خواهید یافت. در حوالی این روستا یک آبشار زیبا و چشم‌نواز با نام آبشار چهارصد تنور نیز قرار دارد که بسیار چشم‌نواز است. رودخانه مجاور روستا نیز یکی از جذاب‌ترین چشم اندازهای این منطقه است.

یکی دیگر از جذاب‌ترین روستاهای حوالی جاده چالوس روستای زیبای گچسر است. این روستا در بخش آسارا قرار دارد و یکی از قدیمی‌ترین روستاهای این منطقه است که قدمت آن به دوران صفویه باز می‌گردد. گچسر روستایی با منابع غنی گچ بوده است که سبب شده بود تا کوره های گچ پزی متعددی در این روستا ساخته شود.

نکته قابل‌توجه اینکه حدود ۸۰ کیلومتر از مسیر ۱۶۰ کیلومتری جاده چالوس از بخش آسارا کرج می‌گذرد. این منطقه با ۵۶ روستا مملو از منابع طبیعی و تاریخی است و وجود سه قله بالای چهار هزار متر ارتفاع و پیست اسکی بین‌المللی دیزین باعث شده است که از مناطق مهم گردشگری ورزشی به شمار رود. اکثر روستاهای آسارا برای گردشگران داخلی و خارجی شناخته‌شده و مورد توجه هستند که از آن جمله می‌توان به روستاهای آزادبر، ارنگه بزرگ، تکیه سپهسالار، نشترود، خوزنکلا، واریان و وینه اشاره کرد.

چشمه وله در ۷۰ کیلومتری شمال شرقی کرج، قلعه‌ی تاریخی صلصال، آبشار بی‌همتای هفت چشمه در ۱۷ کلیومتری این جاده، قلعه‌ی دزدبند، کاخ شهرستانک، غار زیبای یخ مراد و امام‌زاده سپهسالار تنها تعداد کمی از جاذبه‌های این جاده هستند که هر ساله حدود ۱۳ میلیون جهانگرد و گردشگر را به‌سمت خود می‌کشد. سفر به جاده چالوس در هر فصل لطف خودش را دارد زیرا شکوه این جاذبه‌ها در فصول مختلف رنگ و بوی متفاوتی به خود می‌گیرد.

در کیلومتر ۷۵ جاده چالوس و در ضلع غربی گردنه کندوان دره ای استثنایی قرار دارد که بهشت دره نوردان و طبیعت گردان است. پیمایش این دره تنها با ابزار حرفه ای دره نوردی میسر است.

البته جاده چالوس علاوه بر جاذبه‌های طبیعی، به‌دلیل تونل‌های متعددش نیز مشهور است؛ از معروف‌ترین و طولانی‌ترین تونل این جاده تونل کندوان است. ساخت این تونل که یازدهمین تونل این جاده به شمار می‌رود، چهار سال طول کشید و ۱۳ کیلومتر از مسیر مرکز کرج به چالوس را کاست. محور چالوس کرج تنها به تونل‌هایش معروف نیست. رودخانه‌‌های زیبا و پر آب که در تمام طول مسیر شما را همراهی می‌کنند از دیگر جاذبه‌های طبیعی این جاده است. رودخانه‌ی «وارنگه» یکی از این روخانه‌های مثال زدنی است.

سیاه‌بیشه مرزن آباد درجاده چالوس

هوا و بوی خوش رطوبت دو ویژگی جدایی‌ناپذیر از شمال و به ویژه سیاه‌بیشه است. تقریبا در تمام فصل‌های سال، مه غلیظی روستای سیاه‌بیشه را می‌پوشاند. مه غلیظ این روستا به سیاهی می‌زند و به همین خاطر است که نام آن را سیاه‌بیشه گذاشته‌اند.

شکار در این منطقه ممنوع است و وسعت آن هم به ۹هزار هکتار می‌رسد. جمعیت بسیار اندکی، مثلا شاید در حدود ۱۱ خانوار در سیاه‌بیشه زندگی می‌کنند. شما هم می‌توانید به این روستای دیدنی سفر کنید. امکان اجاره کردن منزلی روستایی هم در سیاه‌بیشه وجود دارد. به دل این ده زیبا بزنید و چند روزی را از دود و شلوغی بی‌امان شهری آسوده شوید. پس زود و سریع، سیاه‌بیشه را به فهرست دیدنی های مرزن آباد و جاده چالوس زیبا اضافه کنید.

روستای هریجان مرزن آباد در جاده چالوس؛ زیبایی سرزمین آریایی

اگر با خواندن نام این روستا به یاد هری‌پاتر افتاده‌اید باید بگوییم که هریجان، نام یک روستا در نزدیکی سیاه‌بیشه در مرزن آباد است که اتفاقا هیچ ربطی به «هَریِ» خارجی‌ها ندارد و اگر معنای واژه رار ریشه‌یابی کنیم به هریگان می‌رسیم. هریگان، واژه فارسی هریجان است (هریجان شکل معرب یعنی عربی واژه است). هریگان یا هریجان یعنی سرزمین آریایی. هریجانِ سرسبز و دوست‌داشتنی، نقاط دیدنی زیادی دارد. مثلا یک آبشار باریک و مرتفع در آن خواهید دید که برای ورود به بعضی از قسمت‌های آن، نیاز به دریافت مجوز از اداره محیط زیست خواهید داشت.

اگر قصد دیدن نواحی بالا و تاج آبشار را دارید باید از اداره محیط زیست چالوس، اجازه بگیرید. این آبشار حفاظت‌شده است و در مسیر بازدید از آن، احتمال دیدن حیوانات وحشی هم وجود دارد. هریجان زیبا و سرسبز هم علفزارهای وسیعی دارد که حتی دیدن تصاویرش هم دلتان را باز می‌کند چه برسد به اینکه بار و بندیل را جمع کنید و از نزدیک به دیدارش بروی

 

پیام بگذارید